Transpirația și mirosul corporal în timpul verii
29.07.2023 in SanatatePentru majoritatea dintre noi, vara este, fără îndoială, cel mai așteptat anotimp din
calendar. Ne bucurăm mai mult de timpul petrecut în aer liber, în soare. Acum este
momentul să purtăm hainele plăcute de vară aerisite și confortabile. Dar, pe măsură ce
temperaturile se apropie de 30 de grade Celsius, tot mai mulți entuziaști ai verii încep
să simtă căldura internă. Inevitabil apare disconfortul transpirației.
Ce este transpirația?
Atunci când transipri corpul are nevoie să își reglaze temperatura. Transiprația este
eliberată de glandele sudoripare, iar rolul ei este de a preveni supaîncălzirea prin
reglarea temperaturii corpului.
Cu toate acestea, unele persoane suferă de transpirație excesivă și constantă. În astfel
de cazuri, este important să găsim soluții eficiente pentru a oferi o senzație de confort.
Ce simți când transpiri?
- Simți umezeală pe suprafața pielii.
- Îmbrăcămintea devine umedă.
- Simți broboane de mărgele pe frunte, care picură ușor pe obraji.
- Apare senzația de mâncărime atunci când pielea se irită.
- Apare mirosul corporal, ca urmare a bacteriilor de pe suprafața pielii care intră în
- contact cu transpirația.
- Apar fisuri în tălpi, pielea se decojește și devine crăpată.
Ce zone ale corpului sunt sensibile la transpirație?
Transpirația se datorează glandelor sudoripare, care se regăsesc pe întregul corp la
suprafața pielii. Însă, cele mai multe le regăsim situate în următoarele zone:
- Axile
- Tălpile picioarelor
- Palmele mâinilor
- Frunte și obraji
- Organele genitale
- Spatele inferior.
Cea mai comună zonă de pe corp pentru transpirația excesivă este la mâini în zona
palmelor.
Cauze ale transpirației.
Glandele sudoripare sunt comandate de sistemul nervos central. Ele produc transpirație
pentru a răci corpul când acesta este fierbinte. Același proces se mai activează de
fiecare data când facem sport intens, când suntem nervoși sau foarte stresați la nivel
emotional.
Factori care provoacă transiprația.
Anumite emoții intense precum:
- stresul,
- anxietatea,
- frica,
- nervozitatea.
- Temperaturi calde
- Umiditate excesivă
- Exerciții fizice sau activitate fizică
- Anumite alimente și băuturi, cum ar fi:
- alimentele picante,
- alimentele grase,
- alimentele zaharoase,
- alimentele sărate,
- alimentele cu un nivel ridicat de proteine,
- băuturi cu cofeină (cafea),
- alcool.
Efectul psihologic al transpirației.
Transpirația are un impact emoțional profund asupra vieții. Mulți oameni se simt destul
de jenați când transpiră. Se simt stânjeniți în relațiile sociale. De aceea, evită să fie în
preajma altor persoane.
De ce miroase transpirația?
Propriu zis, transpirația nu are miros. Secrețiile eliminate conțin 99% apa, restul de 1%
sunt urme de acid uric, amoniac, vitamina C sau alte substanțe. Problema cu mirosul
apare atunci când transpirația se întâlnește cu bacteriile de pe suprafața pielii și din păr,
rezultatul nefiind tocmai plăcut pentru simțul olfactiv .
Afecțiuni fiziologice care pun o aprentă specifică asupra mirosului.
Mirosul corpului poate fi influențat și din multe motive medicale printre care enumerăm:
- Probleme de natură hormonală.
- Probleme de natură psihică: anxietate, stres.
- Metabolismul alimentelor pe care le consumăm.
- Prezența unor infecții.
- Afecțiuni precum diabetul.
- Afecțiuni ale inimii.
- Hipertiroidismul.
- Menopauza.
- Boli ale ficatului.
- Boli de rinichi.
- Obezitatea.
- Factori ereditari.
La aceste cauze medicale trebuie să luăm câteva măsuri astfel încât, zilele călduroase
să fie mult mai suportabile. O sugestie ar fi să reducem înr-un mod sănătos,
transpirația. De pildă, să folosim deodorante antiperspirante de înaltă calitate. Dar ce
altceva mai putem face?
Recomandări pentru evitarea transpirației și a mirosului neplăcut:
Tratamentele pentru transpirația excesivă și mirosul corporal depind de cauza care o
provoacă. Vă oferim câteva recomandări generale:
Zicala „ești ceea ce mănânci” se poate aplica în cazul mirosului corporal.
Dacă consumăm alimente bogate în sulf, atunci când transpirăm s-ar putea să apară un
miros intens de ouă clocite. Exemple de alimente bogate în sulf sunt:
o Ceapa.
o Usturoi.
o Varză.
o Brocoli.
o Conopida.
o Carnea rosie.
Alți factori declanșatori ai mirosului neplăcut sunt:
o Aditivii alimentari și în special monoglutamatul de sodiu (MSG).
o Cofeină.
o Condimente precum curry sau chimen.
o Sos iute sau alte alimente picante.
o Brânză.
o Alcool.
Eliminarea sau reducerea acestor factori declanșatori vă poate ajuta să vă îmbunătățiți
mirosul corporal.
Igienă personală
o Păstrați pielea curată făcând o baie sau un duș zilnic cu săpun
antibacterian.
o Insistați pe zonele în care transpirați cel mai mult.
o Axilele bărbierite permit transpirației să se evapore rapid.
o Să nu uităm că părul este un teren propice pentru bacterii.
o Folosirea unui antiperspirant topic.
o Spălarea în mod regulat a hainelor.
Faceți un duș cu apă potrivită
Pentru a se răcori în arșița toridă a verii, mulți oameni mizează pe un duș rece. Pe
timpul verii este complet greșit.
Purtarea hainelor pe timpul verii
o Hainele să fie curate, largi și din bumbac sau in.
o Îmbrăcămintea care absoarbe umezeala este, de asemenea, de ajutor.
o Pe timpul zilelor toride ale verii, se recomandă evitarea culorilor închise
cum ar fi negru sau albastru, care se încălesc prea repede. În schimb,
razele soarelui sunt mai blânde cu hainele deschise la culoare.
Nu uitați de beneficiile pulverizărilor cu apă termală în timpul verii.
În zilele caniculare, când termometrul balansează pragul de 30 de grade, mulți oameni
tânjeșesc după un strop de răcoare. Din acest motiv, nu ar trebui să ieșim din casă fără
un spray răcoritor cu apă termală. Sunt multe branduri care oferă o varietate de astfel
de produse. Aceste spray-uri folosesc apă din izvoare termale, care pe lângă că sunt
răcoritoare, au și un efect calmant și antioxidant asupra pielii. Produsele sunt utile și în
cazul arsurilor solare ușoare, care sunt greu de evitat în zilele toride de vară; sunt
practice și pot fi luate oriunde. Ele oferă o reîmprospătare rapidă și plăcută a pielii, o
minunată senzație de răcorire în timpul verii.
Consumul alimentelor și a băuturilor
Zicala „ești ceea ce mănânci” se poate aplica în cazul mirosului corporal.
Dacă consumăm alimente bogate în sulf, atunci când transpirăm s-ar putea să apară un
miros intens de ouă clocite. Exemple de alimente bogate în sulf sunt:
o Ceapa.
o Usturoi.
o Varză.
o Brocoli.
o Conopida.
o Carnea rosie.
Alți factori declanșatori ai mirosului neplăcut sunt:
o Aditivii alimentari și în special monoglutamatul de sodiu (MSG).
o Cofeină.
o Condimente precum curry sau chimen.
o Sos iute sau alte alimente picante.
o Brânză.
o Alcool.
o Eliminarea sau reducerea acestor factori declanșatori vă poate ajuta să vă
îmbunătățiți mirosul corporal.
o Eliminarea alimentelor cu miros puternic din dieta, care pot face
transpirația să aibă un miros mai neplăcut.
Consumul de băuturi calde în zilele călduroase.
Ce ziceți despre asta? Poate părea neobișnuit să bei un ceai cald în zilele călduroase
de vară, de preferință la temperatura camerei. De fapt, atunci când temperaturile
depășesc 30 de grade, băutura caldă nu pune presiune suplimentară asupra
organismului. Chiar este indicat să creezi un echilbru între temperatura exterioară și ce
interioară a corpului.
Ce se întâmplă dacă bem băuturi reci
În schimb, dacă bem băuturi reci, corpul nostru are nevoie de multă energie pentru a le
aduce la temperatura corpului. Astfel riscăm să stimulăm producția suplimentară a
transpirației.
o Ceaiul de salvie: un remediu natural pentru transpirație.
Despre ceaiul de salvie, știm că este un bun remediu benefic în acest caz. Conține o
serie de substanțe tonic - amare care pot inhiba producția transpirației. Așadar, în loc să
vă îndreptați spre băuturi răcoritoare reci, este mai bine să vă bucurați de un ceai de
salvie aromat în zilele călduroase.
Farmacist Constantin Apetrei